Vill du börja träna Iaido med oss?

Vill du komma och titta, börja träna, bara prova hur det är att träna Iaido eller undrar du över något? Kontakta oss gärna på infokensei.se!

Under våren är nybörjare välkomna till vår nybörjarträning under januari – februari, och under hösten är nybörjare välkomna i september.

Hos oss får du träna i en lagom stor grupp i din egen takt!

Trots namnet så tränar vi inte kendo längre.

Schema

Vi tränar i Karlbergs skola i Stockholm, Norrbackag 29-31.

Måndagar
Lämplig från 4:e kyu
20:00-21.30 Träning

Onsdagar
Lämplig för alla
19.30-21.00 Nybörjare

Vad behöver man för utrustning för att börja träna?

I början klarar man sig bra med vanliga LEDIGA träningskläder, t ex en mjuk overall. Ett par knäskydd (med stoppning fram) är skönt att ha eftersom vi tränar mycket stående på knäna. Ett träsvärd (bokken) finns att låna vid träningen men ta gärna med ditt eget om du redan har ett. Liksom i de flesta budoarter tränar vi barfota.

Efter ett tag brukar de flesta köpa ett eget bokken. Ett bokken kostar från en hundralapp och uppåt. Nästa steg är att skaffa en träningsdräkt som består av hakama (vida byxor), keiko-gi (jacka) och obi (brett bälte).

Efter några terminer vill man gärna ha en iaito (oslipat träningssvärd) av metall. Efter många års träning är det kanske dags för ett vasst svärd – ett shinken. Bokken, iaito och shinken är kopior av det svärd som samurajerna använde och som heter katana.

Vad tränar man som nybörjare?

Första tiden ägnas åt grundläggande övningar i hur man håller ett svärd, hugger, förflyttar sig och hur man beter sig i dojon (träningslokalen). Man får också bekanta sig med den första ZNKR-katan, mae.

Vi värmer upp ordentligt med inslag av styrketräning för iaido. Det är främst ”core”-övningar, rygg- och benövningar som behövs för att bygga upp bl.a bålstabiliteten. Detta är ju som bekant något som alla behöver träna mycket på i dagens stillasittande samhälle för att förebygga ryggproblem.

Mycket snart börjar man träna de övriga katorna i Renmei. Dessa kommer sedan att dominera träningen tills man är mogen att fortsätta med koryu, i vårt fall Muso Shinden Ryu.

Hur tränar man efter nybörjartiden?

Träningen blir då mycket individuell. Tävlingar blir ett viktigt inslag för att öva på stresshantering, fokusering och koncentration – mycket användbart i livet utanför dojon!

De mest avancerade i klubben åker med varierande regelbundenhet till Japan och tränar intensivt för Watanabe-Sensei i Kawagoe.