Kensei Kensan Kai

Kensei kensan kais huvuddojo (träningslokal) finns i Kawagoe, Japan, och en av dess aktiva underavdelningar – Kensei Kendo- och Iaidoklubb – finns i Stockholm, Sverige.

Kensei kensan kai är en global skara iaidoentusiaster; människor som inte bara är intresserade av olika svärdstekniker, utan som spenderar sitt liv sökandes efter iaidons själva innersta väsen.

Är du intresserad av iaido, eller vill du av någon annan anledning komma i kontakt med oss nås vi enklast via e-post, på infokensei.se.

Namnet

Namnet Kensei kensan kai består av tre ord, Kensei, Kensan och Kai, och deras betydelse är som följer:

En kensei (剣聖) är ett svärdshelgon, en individ med hög moralisk standard och utvecklad krigarmentalitet, som ser det som sin uppgift inte att ta liv utan att ge, för att på så sätt främja ett samhälle byggt på tolerans, fred och harmoni. En kensei glömmer inte kriget i tider av fred.

Kensan (研鑚) är det livslånga sökandet efter kunskap och förståelse. Detta är den kraft som manar oss att bättra oss själva, och att aldrig slöa till eller vackla. Detta är vägen som leder till Kensho, självinsikt.

En kai (会) är en grupp eller klubb som genom sin organisation och struktur erbjuder stöttning och vägledning.

”Kensei kensan kai” kan därmed enklast översättas som ”Studiegruppen svärdshelgon”, vilket kan tolkas som att dess medlemmar förenas i sitt sökande efter iaidons innersta väsen.

För fler ordförklaringar se ordlistan.

Våra tränare

Mike Henry, Renshi 6 dan
Mike Henry, Renshi 6 dan

Mike Henry, Iaido Renshi 6 dan är vår huvudtränare. Mike började träna Iaido som femtonåring 1979 och har periodvis tränat Iaido på heltid, bla under 2 års tid i Japan som uchideshi för Michioka Yoshinori Sensei. Under den tiden hann Mike ta länsmästartiteln i Shodan-klassen i Saitama prefekturen samt vinna några öppna japanska mästerskap, bla Nagoya-taikai.

Mike är aktiv som domare både nationellt och internationellt och har dömt i de flesta SM och EM på senare år. Mike har varit coach för svenska Iaidolandslaget och har tillsammans med Roger lett klubben till 14 SM-guld, 7 silver och 9 brons, individuella och lag. I EM har klubben bidragit till svenska framgångar med 2 guld, 1 silver och 2 brons.

På bilden tränar Mike i Watanabe-Senseis dojo i Kawagoe, Japan.

Björn Stille, 5 dan
Björn Stille, 5 dan

Björn Stille, Iaido 5 dan. Han har 9 individuella SM-medaljer varav 6 guld. Har också en hel del lagmedaljer. Björn är SM-domare sedan några år tillbaka.

Amanda Gydemo-Östbom, 5 dan
Amanda Gydemo-Östbom, 5 dan

Amanda Gydemo-Östbom, Iaido 5 dan. Instruktör och Japan-resenär sedan många år tillbaka, tränar våra nybörjare och Iaidoka på mellan-nivån.

Magnus Erkstam, 3 dan
Magnus Erkstam, 3 dan

Magnus Erkstam, Iaido 3 dan. Här vid en tameshigiri-övning vid ett att våra terminsavslutningsläger. Magnus har 6 individuella SM-medaljer och 1 EM-guld. Ses ofta i klubbens framgångsrika SM-lag.

Klubbens medlemsskap

Svenska Budo & KampsportsförbundetVi är medlemmar i Svenska Budo & Kampsportsförbundet, Stockholms Budo & Kampsportsförbund och Svenska Budoförbundets Kendosektion.

Genom dessa tillhör vi även Svenska Riksidrottsförbundet, European Kendo Federation och International Kendo Federation.

Avgift

Du får gärna provträna gratis första gångerna. Terminsavgiften är SEK 1500:- per termin eller 1000:- per termin för studerande, vilket inkluderar träning och försäkring genom förbundet. Dessutom kommer du att få roligt!
Avgiften betalas in på klubbens bankgiro 263-9409. Betald avgift garanterar plats i nybörjargrupp.

Tävlingar, graderingar och läger

Varje termin avslutar vi med ett träningsläger.

Vid avslutningslägret ges det också möjligheter till gradering enligt Svenska Kendoförbundets regler. Inom klubben kan vi hantera graderingar till alla kyu-grader. För att ta dan-grader (”svart bälte”) åker vi till SM eller något större träningsläger.

Klubben brukar delta i SM som är den största tävlingen i Sverige. SM hålls under maj månad.

Åldersgräns

Vi kan tyvärr inte ta emot tränande under 15 år. För övrigt spelar åldern ingen roll. Vi har nu medlemmar i alla åldrar från tonåringar upp till 60+. Det är aldrig för sent att börja träna iaido!